Efterkapitel under 2000

Uppdaterad 2003-03-15

Knutsfest

Högtidsmöte vår

Kulturafton (vinprovning)

Vårfest

Grillfest

Utflykt

Högtidsmöte

Distriktsjubiléum

Brödernas afton
 

Julfest
 

Tillbaka till inledningen

8 Januari

Knutsfest

Vad kunde vara bättre än att vår nye DM br Knut besökte oss tillsammans med sin hustru sy Gertrud vid vår Knutsfest. Vid två vackert dukade bord i blått och silver inledde vi vårt efterkapitel med att äta skånsk kalops. Vi sjöng som sig bör till maten och dessutom hade vi fått klurigt omändrade julmaträtter att lösa. Vi hade knappt tid att äta. Vad betydde t.ex. Liss Dallal?

En för de flesta okänd sång med mycket enkel text till kända melodier lockad oss att förse oss med olika attribut, som gjorde att vi kiknade av skatt över hur vi till sist såg ut. Så blev det tid för kaffe, dans och lottoförsäljning. Vid lottdragningen började granen plundras. Varje vinnare fick välja ut sin juldekoration i vilken vinsten angavs.

De allra flesta hade faktiskt par om par klarat att leta fram de olika maträtterna, så lottdragningen fick ingripa för att utse vinnarna. Till slut var det dags att dansa ut julen och med det granen, som efter en långdans hamnade på sopbacken.

Ett stort tack till arrangörerna sy Wally och br Bengt, sy Britt-Marie och br Rolf samt foår nye logemedlem br Jan W.

Se bilder

 Tillbaka upp

5 Februari

Högtidsmöte

Vårt Högtidsmöte blev välbesökt med inte mindre än 48 besökare, varav 20 gäster. Installationen utfördes på ett värdigt sätt av DD sy Sonja med stab från Logen Kärnan 608 med Br Morgan Pålsson som säker CM. Innan installationen recipierade våra två nya syskon sy Karin och br Gunnar Hyberts från Strövelstorp.

Det delades ut 25-års märket, 10-års märket, olika förtjänsttecken och avgående styrelsemedlemmar avtackades med en blomma.

Det händer inte ofta men vi hade besök av Storlogesungdomsledare Lena Johansson från Logen Kärnan 608.

Maten vi åt var både riklig och god. Vi började med ungskokt lax med tillbehör åtföljt av toscapäron med likörgrädde. Till båda rätterna serverades vin.

Vid maten talade O br Rolf till recipienderna och deras tack framfördes av br Gunnar. Sen var det dags för kaffe, lotterier och dans. Tack sy DD för sponsringen av musiken! Det är alltid trevligare med levande musik än en robotmässig musikmaskin. Tack sy Gunni för kakbaket.

Vid dragningen av kvällens vinlotteri gick de flesta vinsterna till våra gäster. Det unnar vi dem gärna, som tack för att de ställde upp och hjälpte till att göra vårt Högtidsmöte till en så trevlig fest.

Tillbaka upp

10 Mars

Vinprovning

Efterkapitlet den 10 mars upptogs av vinprovning. 32 logesyskon samt två gäster Birgitta och Arne Henningsson hade infunnit sig.

PS berättade om hur man provar vin, vilka glas, som är bäst att använda samt om de två druvsorter, som ingick i provningen. Därefter började provningen av de fyra vinerna - två chardonnayviner och två cavernet sauvinonviner från Kalifornien. Färger, dofter och smaker analyserades och diskuterades. Tycken var olika, vilket det ska vara och slutfrågan om vilka viner, som var bäst väckte stor debatt. Diskussionen om vinerna var prisvärda, två kostade 50:- och två 90:- gick nog åt det hållet att de billigare ansågs bättre än de dyrare.

Så blev det sen supé med en gryta, som alla åt av med god aptit, tillagad av våra matmammor sy Maj-Britt och sy Gunni. Till maten provade många de viner, som vi testat och då får man ofta ett annat intryck av vinerna. Till kaffet serverades äppelkaka med vaniljsås. Efter sedvanligt lotteri med bland annat provviner, som vinster var det tid att gå hem.

Innan dess tackade O br Rolf arrangörerna sy Maj-Britt, br Henry, br Kjell-Uno, sy Enis samt sy Gunni och br Leif för ett trevligt arrangerat efterkapitel.

Se bilder

Tillbaka upp

8 april

Vårfest

Vårfesten på Råbocka Familjecamping blev en trevlig tillställning. Inte mindre än 52 personer hade hörsammat kallelsen. 28 egna logesyskon, 2 från Logen Kärnan 608, 14 från Logen Malmöhus 643, 1 från Logen Trelleborg 734 samt 3 från Logen Örkelljunga 747, dessutom tillkom efter mötet 2 gäster, Birgitta och Jan Henningsson samt Maja Jönsson, syster till sy Ingrid Sewerin.

Borden dukade med påsksymboler inbjöd till stekt kyckling med tillbehör. Alla åt med god aptit. För dansmusiken svarade Ulf Blad på gitarr och munspel.

Vid lotterierna vanns det stora gulddukade bordet av sy Maj-Britt C. Övriga vinster blev ganska jämnt fördelade mellan egna syskon och gäster.

Ett stort tack tillarrangörsgruppen sy Brita och br Roland, sy Maj-Britt och br Carl-Eric, sy Astrid samt br Lars framfördes av O br Rolf. Arrangörerna tackade sy Enis med en blomsterkvast för hennes tillmötesgående och hjälp för att arrangera festen.

Se bilder

Tillbaka upp

Sommarlov

 

12 augusti

Grillfest

Grillfesten på Råbocka familjecamping blev en trevlig tillställning. Inte mindre än 60 logemedlemmar och gäster deltog. De längstifrån kommande gästerna var Lucille och Nick Roasch från Philadelphia båda över 80 år och gäster till sy Maj-Britt och br Henry. Båda gästerna var "still going strong" och speciellt Lucille charmade oss deltagare med sina spelande ögon och goda humör.

27 egna logesyskon hade ställt upp samt representanter från logerna Kärnan 608 med SLU sy Lena i spetsen, Höganäs 634, Tre hjärtan 665 samt Klockan 747.

Från Strövelstorp hade sy Karin och br Gunnar tagit med sig 6 gäster, som såg ut att ha trevligt. Dessutom fanns några gäster från campingen, vänner till Vasamedlemmar.

Grillmästaren br Lasse hade gjort ett utsökt jobb och vi njöt av det välsmakande köttet med tillbehör. Inte blev det mycket över. Ett stort tack till br Lasse för arbetet, som påbörjades redan kl 9.30, sy Enis som upplät utrymmet för festligheterna, samt övriga som ställde upp och hjälpte till.

Se bilder

Tillbaka upp

10 september

Utflykten

Vår höstutflykt gynnades av bra turväder. Den enda regnskuren som kom var när vi åt vår matsäck vid den lilla sjön vid Skäralid. Trots detta gick de flesta runt sjön och besåg naturen. Här kunde vi också i Naturum se olika åsikter, om hur Odensjön, vår nästa anhalt, hade bildats. Sjön, som är nästan rund, låg blank och fin och många trollsländor svävade över vattnet.

Så in i bussen igen och vidare till Billinge Krukmakeri, där vi fick se, hur det går till att dreja. Det fanns mycket vackert att bese och några köpte lite småsaker med sig hem. Nästa etapp var lite längre. Vi skulle till Bosjökloster. Vi var så tidigt ute, att vi kunde stanna vid vägkanten och förrätta dragning i dagens lotteri, ett sådant lotteri, där vinstsumman vida översteg inkomsten tack vare skänkta vinster.

Så Bosjökloster, där en ung guide visade oss runt. Många av medlemmarna är trådgårdsintresserade, så vi höll på länge i den vackra trädgården med engelska rosor, som doftade härligt. Den 1000-åriga eken måste vi se och till slut gick vi in och såg hur nunnorna hade levt under klostertiden.

Nu började magarna kurra och det var dags att ta sig till Ringsjö Wärdshus, där en god måltid väntade oss. Eftersom vi mest varit ute under dagen, blev ögonlocken tunga efter maten, så hemresan påbörjades efter en trevligt utflykt i sann vasaanda.

Ett stort tack till arrangörerna sy Gertrud, sy Birgitta R, sy Wally, även om hon inte kunde deltaga på grund av krämpor, br Jan C samt br Bengt. Deltagarna var 23 egna logesyskon, två gästande logesyskon, vår DD sy Sonja med make br Lennart samt 5 gäster.

Se bilder

Tillbaka upp

7 oktober

Högtidsmötet

Högtidsmötet besöktes av 21 egna medlemmar samt våra två nya medlemmar Birgitta och Arne Henningsson som recipierades under ledning av CM br Per-Olle på ett utmärkt sätt. Då de flesta andra loger också hade logemöte denna dag på grund av Distriktslogen Södra Sverige nr 20:s 50-års jubileum påföljande lördag, hade bara vår DD sy Sonja med make br Lennart infunnit sig som gäster.

Vi placerades vid maten kring ett fyrkantigt bord, vilket är trevligt, då vi alla kan se varandra. Maten smakade bra och stämningen steg fort. Tyvärr hade vi ej lyckats ordna med spelman, så dansen tråddes till bandspelarens toner. Ett tack till den arrangerande gruppen, som såg till att allt fungerade.

Se bilder

Tillbaka upp

14 oktober

Distriktsjubiléet

O br Rolf, sy Britt-Marie, PS br Leif med hustru sy Gunni deltog vid Distriktslogen Södra Sverige nr 20:s 50-års jubileum i Ronneby

Det hela inleddes med Logen Ronneby 630:s högtismöte med reception av 6 nya medlemmar. Som CM tjänstgjorde MDER br Bertil Ericsson. Högtidsmötet hölls i en av Kongresshallarna med gott om plats för de 173 gästerna, som hade anmält sig.

Inte minst blev Flaggparaden imponerande, för det fanns gott om plats att utföra densamma.

Mötet var över på mindre än 2 timmar och så var det dags att gå till själva Ronneby Brunn för att intaga festmåltiden. Vi serverades en drink och under tiden vi intog denna, bjöds vi på sång av Vasakören, som sjöng svenska visor för oss. I matsalen placerades vi kring runda bord med plats för 12 gäster. Vi satt faktiskt parvis. Det finns inte något honnörsbord, utan någon från styrelsen hade placerats vid varje bord som värd eller värdinna.

Maten som bestod av gravlaxtallrik, ankbröst orange samt svart vinbärssorbet smakade utmärkt. Det hölls många trevliga tal och så småningom blev det tid för dans till duon "Två herrar". Kvällen gick fort och vid halv ett tiden drog sig de flesta tillbaka.

Logen Ronneby 630 och Distriktslogen Södra Sverige nr 20 hade lagt ner ett stort arbete och verkligen lyckats utforma ett högtidligt men ändå lättsamt program. Ett stort tack för det.

Tillbaka upp

18 november

Brödernas afton

Brödernas afton inleddes med att vi fick en nyskriven visa framförd av våra schejkutklädda bröder. Därefter var det dags för att intaga kvällens måltid "Flygande Jakobs gryta". Den smakade utmärkt, så trots att vi åt rikligt, blev det sju formar över, som lottades ut innan vi gick hem.

Kvällens stora överraskning var magdansösgruppen Alsaffa från Åstorp, som framträdde med flera nummer av sin dans till orientalisk musik.

Naturligtvis blev vår ordförande uppbjuden i slutnumret. Dock var han fullt påklädd. Mycket bejublat! Kvällen avslutade med sedvanligt lotteri och dans.

Ett stort tack till arrangörerna för en lyckad kväll. Bäva borde systrarna som ska ha sin fest till våren. Hur ska detta kunna slås.

Tillbaka upp

9 december

Julfest

Ovanligt många egna logesyskon hade glädjande nog anmält sig till årets julfest. när det var dags att intaga julbordet samlades vi i en av krögarens vackert juldekorerad välkomnande sal, där dessutom arrangörsgruppen vackert dukat de bord, vid vilka vi skulle äta.

Maten smakade som vanligt utmärkt och det gicks både tre, fyra kanske fem turer för att smaka av allt det goda. Sånger sjöngs och stämningen steg.

Vid kaffet var det dags för underhållning. Först sjöng Elisabeth Börjesson och Maja Landgren-Alderin tillsammans några julsånger både unisont och ibland i stämmor. De fick varma applåder för sitt framträdande.

Så var det dags för Mr Lime alias Emil Asschier att roa oss med sitt trolleri. Med en härlig svada och elegant skicklighet lyckades han gång på gång lura oss, som en trollkarl ska göra. Vad månne bliva av denna 12-åring, som har Labero som föregångsman och vän.

De uppträdande tackades för sin medverkan av festkommittén.

Naturligtvis såldes lotter och till slut blev det tid för dragning. Kvällens stora vinnar par blev sy Gunn och br Ingvar, som bland många andra vinster även tog hem två förstapriser.

Innan vi stegade hem efter ytterligare en trevlig kväll i sann Vasa anda, tackade O br Rolf festkommittén sy Christel och br Per, sy Kirsten och br Bengt samt sy Ann-Britt och br Bo för ett väl genomfört arrangemang.

Tillbaka upp

Uppdaterad 2003-03-15

 

English

Tillbaka till inledningen