Efterkapitel under 2001

Uppdaterad 2003-03-15

Knutsfest

Högtidsmöte vår

Kulturafton

Vårfest

Distriktsmötet

Utflykten

Kulturmöte
(Högtidsmötet)

Tillbaka till inledningen
13 Januari

Knutsfest

Glädjande många egna logesyskon hade ställt upp vid årets Knutsfest. Efter att redan i inledningsskedet ha plundrat granen med DM br Knut i spetsen för att finna sin bordsplacering, var det dags att äta av den framsatta fiskgratängen med tillbehör.

Vid kaffet bryddes hjärnorna med sant eller falskt frågor och naturligtvis såldes lotter. Den ätna maten dansades bort kring granen och det hela avslutades med en långdans, då granen kördes ut.

Sedan lektes "Hela havet stormar", där sy Anita efter hård kamp stod som slutsegrarinna. Sedan vidtog vanlig dans med sy Annica som diskjockey.

Gladast under kvällen blev nog br Gunnar och sy Birgitta R. som vann de två första priserna i kvällens lotteri. Var sin av sy Birgitta Pettersson vävd pläd.

Ett stort tack till arrangörerna sy Ingrid och br Lars-Göran, sy Birgitta P och br Jan P samt sy Annica.

 Tillbaka upp

17 Februari

Högtidsmöte

Högtidsmötet besöktes av 24 egna logesyskon samt 13 gäster från Logen Kärnan nr 608. Installationen av våra tjänstemän gjordes av enbart kvinnor från den gästande Logen på ett utmärkt sätt under ledning av DD sy Sonja Sönne och med sy Ulla Pålsson som CM.

Sy Elsbeth och br Jan Henningsson erhöll Vasa Orden av Amerikas 25 årsmärke och sy Gunilla Nilsson fick en blomma, då hon avgick som kaplan.

Nyvalda i styrelsen blev sy Britt-Marie som kaplan och br Arne, som bidträdande inre vakt.

Till de, som satt logesalen och dukat matbordet, delade O ut en liten lott, som tack för hjälpen.

Tillbaka upp

9 Mars

Kulturafton

Logemötet besöktes av 28 egna logesyskon samt 6 gästande syskon, varav 5 var från Logen Kärnan nr 608 och 1 från Logen Höganäs nr 634. Till efterkapitlet infann sig och Stig Mårtensson, vän till sy Elsa.

Efter maten, den gratinerade benfria kotletten med tillbehör, som smakade utmärkt, var det dags för kvällen föredragshållare Kaj Persson, att tala om affärsliv från en svunnen tid med varumärken och skyltar, som många av oss fortfarande kommer ihåg och saknar i dessa storköpstider med minimal service. Ett mycket uppskattat inslag.

Sen vidtog som vanligt lotteriförsäljning och vinstutdelning och så var det plötsligt tid att gå hem efter en trevlig kväll.

O br Rolf tackade den arrangerande gruppen sy Maj-Britt och Br Henry, sy Elsa, br Jan W, sy Anita och br Per-Olle för ett fint program med var sin trisslott.

Tillbaka upp

7 April

Vårfest

Vårt logemöte i april Systrarnas afton besöktes av 26 egna medlemmar. Vid efterkapitlet tillkom 4 gäster.

Efter en god måltid och hög stämning, försvann plötsligt damerna i systragruppen, för att sedan återkomma som mannekänger med kläder från "Vini-Mode" i Åstorp.

Mycket dans blev det inte trots skön musik. Lotterier anordnades med skänkta visnter av arrangörsgruppen.

De högsta vinsterna var armbands ur, en dam och en herr, skänkta av Gi-Pe guld i Åstorp tillföll O br Rolf samt sy Annica.

Ett varmt tack till systrarna Britt-Marie, Gunilla, Gunn, Karin och Vega för ett trevligt arrangemang.

Se bilder

Tillbaka upp

Maj

Distriktsmötet

Distriktsmötet i Helsingborg förlöpte lugnt och sansat utan några komplikationer

Br Knut blev omvald DM. Istället för sy Gull-Maj, som avsagt sig återval, valdes br Lars-Åke Larsson Logen Tranan nr 688 till DS. Tll VDS utsågs br Per Dahlman Logen Tomelilla nr 631.

Logen Kärnans KL br Sven Broddesson höll ett mycket roande tal om Edmonton under punkten Kontakt Amerika. Stormästare br Lennart, som var närvarande och själv bor i Edmonton, välkomnade br Sven till staden för att verka som stadens goodwillambassadör.

Sy Birgitta Rehn, br Jan Cederhag samt br Leif Larsson erhöll vid Distriktsmötet DFT.

Tillbaka upp

18 Augusti

Grillfest

Grillfesten anordnades på Råbocka camping med ett 40-tal logesyskon och gäster från LL 608, LL 634, LL 747. O Rolf tackade vår grillmästare Lars med kommitté för en fantastisk måltid. Överblivet kött auktionerades ut. En härlig kväll i glada Vasa-vänners lag.

Se bilder

Tillbaka upp

2 September

Utflykt

Till vår utflykt kom 23 logesyskon samt en gäst. Vårt första besök blev på Tomarps Kungs gård, där vi först fick lite information om Kungsgårdens historia - från ett gammalt Översteboställe till Skånska Husarerna - och sedan besågs slottet med en historisk utställning på bottenvåningen samt en konstutställning på övervåningnen.

I parken intog vi därefter vår andra frukost. In i bussen och vidare till Dyamöllans ålrökeri, där grundaren av rökeriet gav oss rökeriets historia. Ål inköptes av de flesta.

Nästa anhalt blev Vrams Gunnarstorp slott. Slottsfrun själv guidade oss runt under 1 ½ timma. En trivsam visning med historia både om byggnaden samt dess innehåll. Ett levande slott i vårt århundrade. Vidare till stenbrottet i Åstorp, som hade sprängts ner till 80 m, för att göra makadam till många av våra vägar.

När brottet är färdigbrutet om cirka 10 år kommer det att finnas en sjö med ett djup av 40 m. Vid sidan av brottet finns en höjd med en stenfigur, som kallas "Klintagumman".

Sista anhalten innan mat, blev Nyvångs gruvmuseum, där vi också guidades. Brytning hade hållit på in till 1950-talet. Vi fick se redskap, som de arbetat med, samt bilder på hur brytningen gått till.

Maten intogs på Kvidinge Hantverksgård. Tre rätter som alla smakade utmärkt. Kontentan av utflykten var, att man behöver inte åka så långt för att hitta intressanta utflyktsmål. Vi blir väl alla lite hemmablinda.

Tack till arrangörsgruppen sy Birgitta, br Arne, br Roland, sy Gunn samt br Ingvar för en intressant och välplanerad söndagsutflykt.

Tillbaka upp

13 Oktober

Kulturmöte

Med tanke på att många av styrelsen ej kunde närvara vid högtidsmötet denna gång så ändrades det till ett liknande kulturmöte.

Denna gång fick vi titta och lyssna på två videofilmer om Bishop Hill. Detta med anledning av att Karin och Gunnar Hyberts besökte Vasa Arkivet i Bishop Hill i sommar.

Först ett enkelt möte i logesalen, därefter tog vi plats vid ett höstdukat fyrkantigt bord, där alla såg alla. Därefter avnjöts en härlig middag med Kassler med Bergakungens sås och ris till detta. Det blev en trevlig stämning i salen och vi sjöng många snaps- och vin- sånger från vårt sånghäfte. Vi kunde inte låta bli att sjunga Nybyggarnas "specialare", "Ovan lär", trots att den inte fanns med i sånghäftet.

Vid kaffet började visningen, och då först med en film som vi lånat om Bishop Hill och Vasa Arkivet. Filmen i sig var ganska lång så det blev till att snabbspola lite.

Därefter fick vi se när Karin och Gunnar Hyberts besökte Vasa Arkivet och där då överlämnade en Lergök från vår loge. Föreståndarna, Richard o Lillemor Horngren motog stolt denna lergök och blev mycket glada. Läs mer här!

Som en liten extra bonus fick vi även se när Karin och Gunnar besökte Niagarafallet. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse för dem, som man såg på videon.

Som vanligt så var det lottförsäljning och dragning, med fina priser. Det blev en mycket trevlig kväll trots att efterkapittlet blev ändrat. Tack till arrangörerna!

Läs gärna Kulturrapporten

Se bilder

Tillbaka upp

9 november

Brödernas afton

Mötet besöktes av 29 egna logesyskon samt sex gäster från Logen Kärnan 608 i Helsingborg.

Kvällen gick i "Gåsapågarnas" tecken, maten bestod av rökt kyckling med tillbehör vilket bröderna hade lyckats utmärkt med.Vi åt alla med god aptit och trots detta blev mycket mat över.

Visor sjöngs och stämningen steg fort. Glädjande var att br Lars, chartermedlem, var med oss för första gången på länge.

Efter maten belv det dans efter duon "Music Makers", som spelade till dans med 40- och 50-talslåtar. För skrivaren av dessa rader en skön blandning.

Högsta vinsten i kvällens lotteri var en gås, som den lycklige vinnaren br Roland fick bära hem.

O br Rolf ber att få tacka bröderna Per-Olle, Lasse, Jan W, Lars-Göran och Bengt för en trevlig kväll.

Se bilder

Tillbaka upp

8 December

Julfest

Julfesten besöktes av 29 personer, 26 egna syskon samt tre gäster från Logen Kärnan nr 608 i Helsingborg, vår DD sy Sonja samt logens O sy Eivor med make br Jan.

Efter ett välkomnande "rap" av PS var det dags för arrangörerna att "rapa" sig igenom "Tomtens julkalas" ur Önnemofolk av Anna Maria Roos.

Därefter vad det dags att hugga i det vackert arrangerade julbordet. Maten smakade förträffligt och turerna kring bordet blev många.

Efter den avslutande grötlunken, kom kvällen första överraskning, sång av två tånåriga flickor Linda Jepsson och Jennie Wingstedt, som sjöng julsånger, musikalsånger och jass på ett charmant sätt.

Efter kaffet kom så nästa överraskning, "Sextetten Lars Vegas" dvs arrangörsgruppen, som framförde Luciasång, luciatärnvisa samt Staffansången med egna texter.

När jublet var över inträdde jultomten med sin säck. Alla de närvarande begåvades med en julklapp och tomten, som såg trött ut var glad att denna tur hade slutat väl. Han hade många turer kvar innan julen var över.

Innan alla mätta och belåtna tågade hem tackade br O Rolf den arrangerande gruppen för den trevliga kvällen och överlämnade dem vars en trisslott. Det blev en trevlig kväll i sann VASA-anda.

Se bilder

Tillbaka upp

   
   

Uppdaterad 2003-03-15

 

English

Tillbaka till inledningen