Efterkapitel under 2003

Uppdaterad 2004-10-05

Knutsfest

Högtidsmöte vår

Systrarnas Afton

Vårfest

Grillfest

Utflykt

30-års jubiléet

Tillbaka till inledningen
12 Januari

Knutsfest

Knutsfesten blev en trevlig tillställning med mycket Amerikaanknytning. Efter maten sjöng ängelholmsflickan Jenny Winstedt för oss. Hon sjöng bland andra sånger tre visor ur "Kristina från Duvemåla".

KL sy Maj-Britt berättade mellan sångerna om sin första resa till USA som 20 åring. Hon åkte ensam båt under stormiga förhållanden, för att i USA hämtas upp av sina blivande svärföräldrar. en fin programkombination. Kvällen fortsatte med lekar och dans kring granen och till sist dansades denna ut och så var julen slut.

Lotterier såldes som vanligt och den högsta vinsten vanns av Mats H. O br Rolf tackade arrangörerna sy Elsbeth och br Jan, sy Maj-Britt och br Henry samt sy Gunn och br Ingvar för ett trevligt arrangemang.

De två sista paren ska ha ett stort tack för spånsring av vår sångfågel respektive armbandsuret till lotterier.

Tillbaka upp

16 Februari

Högtidsmöte

Vårt högtidsmöte bevistades av 32 egna medlemmar samt 11 gäster från Logen Kärnan nr 608.

Installationen av Logens nya tjänstemän sköttes på ett förträffligt sätt av vår DD sy Sonja med br Morgan, ordförande i Logen Kärnan, som CM för installationsstaben. Ett stort tack till denna.

Maten bestod av silltårta, bräserad oxstek med kantareller samt glasstårta. Det smakade gott efter det långa logemötet.

Sy Gunni hade bakat kakan till kaffet och stämningen steg, folk behövde röra på sig och dansades flitigt efter kvällens orkester "Music Makers", som spelade dansvänlig musik.

Lotteriets högsta vinst vanns av sy Brita, som tog boken "Ängelholm i bild". O br Rolf tackade arrangörsgruppen FDO sy Enis, FCM-paret sy Anita och br Per-Olle samt KP sy Gunni och BPS br Leif för deras insats.

Tillbaka upp

14 Mars

Systrarnas Afton

Med besök från Logen Kärnan nr 608 av vår DD sy Sonja och inte mindre än 16 logesyskon från Logen Höganäs nr 634 blev vi ovanligt många på "Systrarnas Afton", då 29 egna syskon också hade infunnit sig. Dessutom hade vi 5 gäster, inklusive dagens föredragshållare Curt.

Maten var ju enkel men god - ärtor med fläsk och pannkakor med grädde och sylt, till vilket serverades varm punsch. Tyvärr var manfallet (nåja) bland systrarna stort, så de två kvarvarande sy Gunilla och sy Gunni hade fått gå ut och ragga två nya systrar, sy "Lanni" och sy "Lenni". Efter lite spex av arrangörerna åt vi maten.

Därefter var det tid för vår föredragshållare att berätta om sina erfarenheter av Amerika. Han berättade om utvandraröden med tonvikt på våra trakter, hur Amerika såg ut på den tiden och hur väl sedda svenska arbetare var i USA. Chicago var ju på den tiden invånarmässigt Sveriges näst största stad. Efter företdraget avtackades Curt med en drickbar present av Logen. Så dracks kaffe med kaka och lotter såldes.

Vid dragningen vanns de två första priserna (afghanmattor i storlek 50*80) av systrarna Karin och Elsbeth. Övriga vinster fördelades ganska jämnt mellan egna syskon och gäster. Arragörsgruppen avtackades av O br Rolf, som delade ut var sin trisslott till de fyra.

Tillbaka upp

12 April

Vårfest

Vårfesten inleddes med äggpickning. Många ägg krossades och i finalen mellan br Ingvar och br Lennart S avgick den senare med segern. Segerpriset blev naturligtvis ägg. Sedan var det tid att äta "Flygande Jakobs gryta".

Efter denna blev vi underhållna av gruppen "Septanterna", nåja denna kväl var de bara tre, men de spexade och sjöng och vi fick gärna sjunga med. En mycket trevlig show.

Gäster var DD sy Sonja med make br Lennart, sy Stina och br Agne, sy Birgitta och br Jan alla från Logen Kärnan nr 608, samt Kerstin och Sven Ahlström. O br Rolf tackade arrangörerna sy Brita och br Roland, sy Gunni och br Leif, sy Elsa samt br Jan W. för ett trevligt arrangemang.

Tillbaka upp

Augusti

Grillfesten

Återigen hade vi tur med vädret vid vår grillfest på Råbocka i augusti. Ett sjuttiotal Vasasyskon både från egen och andra loger hade samlats för att njuta av br Per-Olles och br Lasses välgrillade grissidor. Ett stort tack för dessa.

Nyhet för i år var att vi också hade musik och lite dans i det fria. Speleman var Kjell-Åke Henryson från Ödåkra. Ett stort tack även till hustrurna sy Anita och sy Gunilla samt övriga syskon, som hjälpte till för att få det hela att fungera.

Tillbaka upp

7 September

Utflykten

Efter höstens första Logemöte söndagen den 7 september for vi på utflykt till Österlen. Första anhalt blev Skäralid, där arrangörsgruppen överraskade oss med kaffe och färdigbredda frallor.

Färden fortsatte därefter mot S:t Olof, där vi besåg den gamla kyrkan. Altartavlan med dess utskurna bilder väckte stor beundran. Även i övrigt fanns det många fina gamla altare att bese. I anknytning till kyrkan fanns även en offerkälla.

Vidare till Stenshuvud, där medtagen kaffekorg tömdes, innan vi tog oss ner till stranden, där vi njöt av det fina vädret med det inbjudande vattnet. Många blev badsugna, men ingen hade tänkt på badkläder och nakenbadare var vi ju inte.

Nästa anhalt Kivik med ett besök på musteriet. Vi hade först en visning i fabriken, innan vi fick möjlighet, att köpa in några av deras produkter. Det blev också ett litet stopp i Kiviks hamn med besök hos Buhres Fisk. På vägen till Brösarp stannade vi till vid Fritjof Nilsson Piratens grav i Ravlunda.

Dagens lagade måltid intogs på Brösarps Gästgivaregård, där vi fick en utmärkt middag serverad på ett snabbt och trevligt sätt. Tack till arrangörerna sy Maj-Britt och br Henry, sy Elsbeth och br Jan, sy Evy och br Sven samt sy Mona för en mycket trevlig dag.

Tillbaka upp

11 Oktober

30-års jubiléet

Den 11 oktober firades vårt 30-års jubileum med 50 gäster och 31 egna logesyskon på Odd Fellow i Ängelholm. Storlogen representerades av SLD br Rolf A med hustru sy Inga-Lisa och distriktet av DM br Åke M. med hustru sy Carina.

DD br Roy A uppvaktade med en penninggåva från övriga loger inom distrikt 20, samt tillsammans med sy Krystyna med en silverljusstake. Fd DD sy Sonja uppvaktade med en cd samt en penninggåva från fd DD-are i Logen.

Vid jubiléet utsågs sy Maj-Britt A till Hedersmedlem i Logen Nybyggarna nr 698 efter mångårigt, förtjänstfullt arbete i Logen. Logens förtjänsttecken, LFT, tillföll vår fd DD sy Sonja S. samt sy Gunn P. Sy Gunn erhöll även FDO-värdigheten.

Distriktets förtjänsstecken, DFT, tilldelades br Bengt G., br Jan H. samt br Roland L. För 25-årigt medlemskap i logen Nybyggarna nr 698 erhöll sy Wally G., br Bengt G. samt br Jan C. Vasa Ordens 25-års märke.

Vid den efterföljande måltiden läste PS br Jan upp de telegram, som sänts till oss. En festlig kväll med god stämning.

Tillbaka upp

14 November

Skåneaftonen

Vid logemötet i logelokalen på Odd Fellow, återintogt sy Kerstin och br Sven i vår loge efter några års frånvaro. Vårt efterkapitel "Skåneafton" på Råbocka Familjecamping blev välbesökt.

Förutom 31 egna vasasyskon, vår DD br Roy med hustru sy Krystyna bänkade sig 8 gäster vid i Skånefärger vackert dukade bord efter en trevlig placeringslek, där det gällde att finna rätt person till det finger, i ett av sy Karin och br Gunnar uppmålat skånskt landskap, som stack ut genom diverse hål.

Vi åt skånsk kalops med tillbehör samt, efter vår föredragshållares Ulla-Grett Johnssons bejublade föredrag, skånsk äppelkaka med vaniljsås. Ulla-Grett samlar på skånska ord, som hon testade oss på och ville gärna ha nya, om vi hade några att ge henne. Orden har hon samlat i en bok.

Hon har också skrivit en bok, om sig själv och bygden hon lever i, ur vilken hon läste några berättelser. Den, om när hennes man ville, att hon skulle blondera sitt mörka hår, lockade till många glada skratt.

Tiden gick fort och efter kaffedrickandet, var det dags för den sedvanliga lottdragningen. Innan vi avslutade kvällen, tackade O br rolf arrangörerna sy Karin och br Gunnar, sy Gunni och br Leif, sy Anna-Brita och br Jan W. för en trevlig fest.

Tillbaka upp

6 December

Julfest

Årets julfest besöktes av ovanligt många egna logesyskon. Det är ju trevligt för styrelsen och vi hoppas, att det fortsätter så under nästa termin. Gäster från andra loger var vår DD br Roy med hustru Krystyna från Logen Tre Hjärtan nr 665 samt sy Eivor och br Jan Höörgren från Logen Kärnan nr 608.Till efterkapitlet tillkom så gästerna Gun och Kjell-Åke Johansson, Ingrid Thelin, Bo Olsson samt Marianne Johansson.

Efterkapitlet blev naturligtvis JULBORD. Krögaren hade som vanligt dukat upp med rikligt med mat i en mysig julmiljö. Det åts och dracks i riklig mängd och numera får vi ju också gröt som avslutning, om vi orkar. Då det var sista gången krögarparet serverade oss julbor, då de lämnar restautrangen vid årsskiftet, överlämnade O br rolf en blomstergruppsats till paret och tackade för de gångna åren och önskade dem en God Jul.

Vid kaffet kom så kvällens Lucia. Det var sy Anita och br Per-Olles barnbarn Jini med klasskamrater från klass 6 A vid Slottvångsskolan i Helsingborg samt lillasyster Mia som gladde oss med fin sång. Tänk så många nya luciasånger det finns. Vi fick höra minst två, som jag i alla fall inte har hört förut. Ett uppskattat besök som gav många varma applåder.

Så småningom var det dags för tomten att dela ut julklappar till alla snälla "barn" och därefter fick några lyckliga deltagare ta med sig lotterivinster hem. O br Rolf tackade arrangörsgruppen sy Anita och br Per-Olle, sy Monica och br Sven-Erik, sy Ann-Britt och br Bo samt sy Elsa för ett trevligt program. Tillsist överlämnade O br Rolf en julgrupp till vår DD br Roy och önskade honom och sy Krystyna en God Jul och ett Gott Nytt År.

Tillbaka upp

   
   

Uppdaterad 2004-10-05

 

English

Tillbaka till inledningen