Efterkapitel under 2004

Uppdaterad 2005-01-12

Knutsfest

Installation i Höganäs

Högtidsmöte med installation

Kulturafton

Vårfest

Vasagolf

Grillafton

Tillbaka till inledningen
10 Januari

Knutsfest

Den 10 januari firade vi som vanligt Knutsfest i Odd Fellows lokaler i Ängelholm. Efter sedvanliga mötesförhandlingar med årsmötesföredragning, skickligt genomfört av vår DD br Roy, var det dags för gemytliga övningar i matsalen.

Gäster under kvällen var vår DD br Roy med hustru sy Krystyna från Logen Tre Hjärtan nr 665, Ditriktets HM br Einar Logen Carlskrona nr 601, som påpekade att han i år varit med i Vasa Orden av Amerika i 55 år, sy Ingrid och Bertil C, br Stig N Logen Höganäs nr 634 samt 31 egna logesyskon. Vi hade även andra gäster. Gun och Kjell-Åke J, Ingrid T och Bo O samt Ritva L, några som vi gärna ser framemot att få in som medlemmar i vår Loge.

Arrangörsgruppen br Per i spetsen hälsade oss välkomna med egenkomponerad text till gammal melodi och desan var det dags att prova det nya krögarparets mat, stekt kycklingfilé med bland annat soltorkade tomater. Det smakade utmärkt, så det kommer säkert att bli bra, när det blir lite varma i kläderna. Granen placerades därefter mitt i salen och efter några juldanser plundrades den på de smällkamameller, som hängde i densamme och så var det dags att i långdans dansa ut den gra, som vi för inte så längesedan sjungit om som "Granen står så grön och grann...".

Nu kom kvällens uppträde - Duon ElonJan - och roade oss en timma med musik och roliga historier. Mycket uppskattat kanske för att de handlade om "vår musik", där vi kunde sjunga med lite då och då. Applåderna blev varma och humöret steg. Så började dansen efter Sveriges bästa dansband, nåja. Sedvanliga lotterier såldes och vinsterna delades ut.

Innan vi gick hem tackade Logens O br Rolf arrangörerna sy Birgitta och br Arne, sy Heidi och br Mats samt sy Vega och br Per för ett trevligt arrangemang och gav dem vardera 10 000:- som vanligt, om de lyckades skrapa fram detsamma, från de trisslotter, som de begåvades med.

Tillbaka upp

31 Januari

Intallation i Höganäs

Lördagen den 31 januari installerade br Leif, med stab från vår loge, tjänstemännen i Logen Höganäs nr 634. Vi var 13 stycken logesyskon, som deltog och fick en trevlig kväll tillsammans med 67 andra gemytliga vasamedlemmar.

Tillbaka upp

14 Februari

Högtidsmöte med installation

Vårens högtidsmöte besöktes av 46 ordenssyskon. Av dessa var 31 egna logesyskon. Gästande ordenssyskon var 8 stycken från Logen Kärnan nr 608 med bland andra vår förre detta DD sy Sonja med make br Lennart samt 7 stycken från Logen Tre Hjärtan nr 665 med vår nyvarande DD br Roy med hustru Krystyna i spetsen.

Logens tjänstemän installerades av DD br Roy med br Lars S som DCM på ett förtjänstfullt sätt. Sy Birgitta R erhöll Vasa Orden av Amerikas 25 års märke och sy Gunilla och br Lars erhöll 10 års märken. Br Per, som avgick som kassör, fick utmärkelsen FDO efter sina många år i styrelsen.

Det nya krögarparet serverade en utmärt måltid med räkcocktail, oxstek met tillbehör samt glass med frukt med därtill passande goda drycker. Middagen förflöt under gemytliga samtal och som sig bör skålar för konungen, Vasa Orden av Amerika samt egen loge. Därefter var det dags för kaffe och dans. Till kaffet serverades Alla hjärtans bakelser. För dansmusiken svaratde Gert Karlsson och han fick snart fart på de närvarandes ben.

Lotter såldes naturligtvis och fina vinser hade skänkts, för vilka vi tackar. Innan vi gick hem tackade O br Rolf arrangörsgruppen sy Birgitta, sy Enis, br Jan C och br Jan W för det arbete de lagt ner. Även sy Gunni tackades för hennes hemmabakade bakelser. De erhöll traditionsenglit var sin trisslott, av vilka fortfarande ingen har fallit ut med den utlovade 10 000 kronors vinsten.

Tillbaka upp

12 Mars

Kulturafton

Vid efterkaptitlet på Råbocka familjecamping roade oss trubaduren och folklivsskildraren Christer Lund med sina sånger och berättelser. Han sjöng gamla skillingtryck och öven skånska visor, som för ej födda skåningar kunde vara lite besvärliga att förstå, då han sjöng på sin härliga göingska dialekt. Vi fick gärna sjunga med, om vi kunde och det visade sig att DHM br Einar och vår egen BLH sy Maj-Britt kunde många av de gamla sångerna, som de sjöng med i. Christer Lund har även åkt ikring i bygderna med bandspelare och intervjuat både hemvändande svensk-amerikaner och andra, vilket vi också fick en del bejublade prov på.

Innan Christer Lund kom igång åt vi gravad lax med stuvad potatis, till vilket serverades en härlig sallad. Det fanns gott om mat och det svängdes både en och två gånger. Trots befarat "manfall", då många av våra syskon, som brukar komma, hade åkt långt bort till varmare trakter, blev vi inte mindre än 44 stycken. Vi hade besök av medlemmar från Logerna 570, 601, 634 samt 665. Dessutom kom inte mindre än 9 gäster, vilka vi hoppas ska bli medlemmar senare under året.

Innan vi gick hem tackade O br Rolf arrangörerna sy Anita och br Per-Olle, sy Brita och br Roland samt sy Enis för sitt arbete med den ännu inte vinstgivande 10 000 kronors trisslotten. en lite tanke skänktes också till systrarna Gunilla och Gunn och bröderna Ingvar och Lasse, som varit med om att komponera programmet. Arrangörerna tackade sy Enis, för att vi fick använda hennes lokal.

Tillbaka upp

17 April

Vårfest

Vid logemötet infann sig 28 egna logesyskon samt tre gästande vasamedlemmar, nämligen VDM br Kjell Logen Westervik nr 679 samt vår DD br Roy med hustru Krystyna Logen Tre Hjärtan nr 665. Innan mötet började berättade O br Rolf att distriktets HML br Einar Heidensjö avlitid i en ålder av 89 år.

Vid mötet balloterades sju medlemmar in. Det tyckte VDM br Kjell var trevligt. Hans uppgift hos oss var att överlämna pokalen för förra årets medlemsvärvningskampanj, där Logen Nybyggarna lyckats placera sig på första plats. Kanske kunde vi vinna även detta år. Vi undrade om vi fick behålla priset om vi vann tre år i föjld, men så var nog ej premisserna.

Traditionellt åts vårkyckling med tillbehör vid terminens sita efterkapitel. Den från Östra kvarn inköpta maten smakade som vanligt utmärkt. Portionerna var också som vanligt stora, så det blev en hel del över att dela för arrangörerna. Kvällens under hållning svarade den välsjungadnde kören A Capella för. De är sex unga tjejer från Höganästrakten, som trestämmigt är väldigt duktiga på sjunga sånger utan ackompanjemang. De arrangerar dessutom muiken själva. Ett mycket uppskattat uppträdande.

Därefter var det dags att med hjälp av utdelat material bordsvis kontruera ett konstverk. Med sax, tejp och häftapparat sattes hjärnorna igong och snart fanns det goda idér vid alla bord. Vi tyckte, att det var trevligt att de unga flickorna stannade kvar och livligt arbetade för att försöka vinna första pris. Vinnare blev bordet med DD br Roy, sy Monica, br Per-Olle, sy Kerstin, sy Brita, br Ingvar, sy Berit samt br Leif. Vinsterna bestod av fritt val bland en massa nyttiga grönsaker.

Naturligtvis såldes lotter, där vinsterna bestod av fönsterträn och många fick något nytt att sätta i sina fönster. Slutligen avtackade vår O br Rolf arrangörerna, sy Kerstin och br Sven, sy Birgitta och br Jan C, sy Gunilla och br Lasse sedvanligt med de 10 000 som ännu ej fallit ut för deras, trevliga arrangemang. Sy Enis tackades för att upplåtis sina lokaler och till sist sändes en tanke till sy Wally och br Bengt, som varit idésprutor till en del av idéerna, men som denna dag vistades på annan ort.

Tillbaka upp

22 Maj

Vasagolfen

Lördagen den 22 maj spelade årets Vasagolf på Ljungbyheds golfbana med Logen Nybyggarna nr 698 som arrangör. 38 spelar ställde upp och resultatet blev för de tio främst placerad:

1:a Mats Holmberg Logen Nybyggarna 698
2:a Inga Widell Logen Carl von Linné 678
3:a Jan Eriksson Logen Höganäs 634
4:a Bruno Henriksson Logen Höganäs 634
5:a Harald Widell Logen Carl von Linné 678
6:a Kjell-Åke Johansson Logen Nybyggarna 698
7:a Ronald Karlsson Logen Carlskrona 601
8:a Bertil Nilsson Logen Örkelljunga 747
9:a Siv Olsson Logen Höganäs 634
10:a Agne Lindén Logen Kärnan 608

Övriga pristagare: Placering närmast hål Sven-Olov Stigsson Logen Örkelljunga 747. Längsta drive damer Helene Andersson Logen Malmöhus 643. Längsta drive herrar Hans Sjödahl Logen Carl von Linné 678. Vandringspriset gick till arrangerade Mats Holmberg Logen Nybyggarna nr 698.

Efter prisutdelningen avslutades tävlingen med samkväm på Råbocka Familjecamping. Nästa års Vasagolf arrangeras av Logen Carl von Linné nr 678 i Växjö.

Tillbaka upp

21 Augusti

Grillafton

Grillkvällen blev en lyckad tillställning med bra väder. Tänk att sitta inne på Råbocka familjecamping och se hur det regnar utanför stängslet, som omgärdar området och vi själva bara får några små stänk, som kittlar på näsan.

Som vanligt hade våra två grillbröder br Lars och br Per-Olle lyckats charmant med grillandet. Mycket gott med utmärkt potatis och grönsallad. Vad mer kan vi begära?

Vi gästades av många syskon från Logen Kärnan nr 608 och några från Logen Höganäs nr 634.

Efter maten blev det dans på stenplattorna, även om många drog sig in i matsalan för att titta på, när Carolina Clüft fick sin medalj.

För att inte störa övriga campare avslutades festen ca 22.00 Då hade det varit dragning på lotteriet och många gick hem med fina vinster under armarna. Vår O br Rolf, sin vana trogen avtackade arrangörerna med sina 10 000 kr:s lotter.

Tillbaka upp

28-29 Augusti

Tjänstemannakonferensen

Siste helgen i agusti åkte 6 av våra tjänstemän, nåja även kvinnor var med, till Ljungby för att lära sig mera om hur de ska sköta sina uppgifter.

Vid en intervju svarade de, att det varit intressant och larorikt. Inte minst var samvaron med tjänstemän från andra loger trevligt, då de kunde ventilera hur olika loger fick ekonomin att gå ihop och vilka olika program de har på sina efterkapitel.

Tillbaka upp

5 September

Utflykt

Vår utflykt till södra Halland blev lyckad. 36 logesyskon deltog. Det blev många diskussioner kring de gamla bilarna i Svedinos bil och flygmuseum. Kanske kunde de stått lite luftigare, så vi kunde ha gått runt om. Trots uttalad mosats fanns även ganska många flygplan att beskåda.

Sen for vi vidare till Heagårds konst och hantverk utanför Halmstad, innan vi for till Kvibille Gästgivaregård, där vi åt en trerätters middag.

Sista stopp gjordes vid Ysby gamla lanthandel, där vi också besåg dess museidel med leksaker.

Utflykten avslutades i Hembygdsparken dr det serverades kaffe och sedan blev det dragning på vårt lotteri, i vilket det visade sig, att vår PS Jan vann de tre första vinsterna. Vilken tur, eller?

Tillbaka upp

9 Oktober

Högtidsmöte

Fyra gäster deltog i vårt Högtidsmöte: vår DD br Roy med hustru sy Krystyna Logen Tre Hjärtan 665 samt sy Eivor och br Jan Logen Kärnan 608. Tillsammans med våra fyra recipiender Gun och Kjell-Åke, Bo O samt Ingrid T var vi 38 stycken vasasyskon närvarande.

Våra nya vasasyskon recipierade på ett värdigt sätt under ledning av våra ceremonimästare br Jan C och sy Birgitta R. Efterkapitlets mat bestod av oxstek med tillbehör och äppelkaka med calvadossås. Allt smakligt tillagat av det nya krögarparet på Odd Fellow.

Efter maten blev det så samkväm med dans till Kjell-Åke Henrysons duo. Lotter såldes och efter lottdragningen blev det som vanligt snabb hemfärd för de flesta efter ytterliggare en trevlig kväll i sann vasaanda.

Tillbaka upp

12 November

Brödernas afton

Brödernas "Tyska korv- och ölfest" blev succé. 46 vasasyskon varav 14 från Logen Höganäs nr 634 och två från Logen Tre Hjärtan nr 665 deltog.

Tre sorters korv, potatismos och surkål samt tysk och dansk öl satte fart på deltagarna. Ett digert sånghäfte låg framför oss på borden och det sjöngs mycket. För underhållningen svarade Ros-Marie och John.

Uppmaningen att klä sig i något tyskt hade hörsammats av många av deltagarna både på dam- och herrsidan.

O br rolf tackade den arrangerade gruppen sy Vally och br Bengt, sy Birgitta och br Arne samt sy Brita och br Roland för en kul idé, samt överräckte de obligatoriska 10 000 kronorna, som oss andra veterligen aldrig fallit ut.

Efter dragningen på lotteriet försvann de flesta av deltagarna, så sista dansen blev som vanligt ej dansad. En trevlig afton i sann Vasaanda.

Tillbaka upp

4 December

Julfest

Efter sedvanliga mötesförhandlingar avslutades mötet med att FDO sy Enis, VO br Arne samt dagens KP br Leif läste var sin adventsvers varefter sjöngs "Nu tändas tusen juleljus..." under tiden som små ljus tändes av de medverkande.

Sedan var det tid att efter ett glas glögg ge sig på det vackert dukade julbordet. Arrangörsgruppen iklädda hattar i de amerikanska färgerna bjöd till bords och snart var ätandet i full gång.

Naturligtvis sjöngs visor, men dessutom berättade eller läste br Jan Henningsson trevliga texter om mat och andra nöjen på skånska.

Gäster var DD br Roy med hustru sy Krystyna, O för Logen Kockan nr 747 br Boris med hustru sy Marianne samt till efterkapitlet Kerstin och Bengt vänner till sy Monica och br Sven-Erik.

Vid kaffet blev det så underhållning av Linda Jeppsson sång och Markus Giver piano och sång. De sjöng naturligtvis mestadels julsånger, men en och annan fick en liten svängigare touch. Mycket uppskattat och våra varma applåder räckte till ett extranummer.

Vi själva fick hjälp med "White Christmas", som fanns med på vårt sångblad. Det lät faktiskt riktigt bra.

Br Per ledde en lek i stil med "Otroligt antikt". Varje bord fick försöka bestämma sex olika saker. Till hjälp fick de till varje pryl fyra förslag. Det blev svårt. Bästa grupp hade fyra rätt och de övriga lagen mest två. Segrarna belönades med medaljer i form av pepparkakor.

Efter ett tag knackade det på dörren och en jättetomte från de stora skogarna inträdde med en stor säck. Nu var det dags för julklappsutdelning. Damerna först och sedan blev det faktiskt klappar över till herrarna.

Innan vi gick hem blev det så dragning i kvällens lotteri. Högsta vinsten, en oljemålning målad av sy Karin, en av arrangörerna, vanns av FDO sy Enis.

Ett stort tack för alla skänkta vinster. O br Rolf tackade sedvanligt arrangörsgruppen, sy Elsbeth och br Jan, sy Karin o br Gunnar, sy Anna-Brita och sy Vega och br Per för väl utfört arbete, med ännu ej utfallna tiotusenkronors trisslotter. När Händer Detta?

Tillbaka upp

   
   

Uppdaterad 2005-01-12

 

English

Tillbaka till inledningen